Systemens överlevnad

Det finns två tydliga spår vad gäller framtidens vårdsystem. Båda spåren följs samtidigt inom landstingen, t.o.m. inom samma landsting. I SLL följer man spåret mot nästa gigantiska monolit i 3R projektet, medan man följer det rakt motsatta spåret i HIP projektet. Som jag förstått slåss man också internt mot varandra för budget och erkännande.

Våra lokala “små” journalsystemsleverantörer som Cambio och Take Care hotas i princip med utrotning om 3R projektet skulle välja ett annat system typ Epic, eftersom de skulle bytas ut och egentligen inte ha någon relevant marknad över i Sverige. Så det förefaller självklart att de skulle stödja HIP initiativet, men det verkar de inte göra heller.

HIP initiativet innebär att befintliga system öppnar upp sig för interaktion med ett antal mindre, specialiserade, moduler på ett standardiserat sätt. Det gör ju att man kan bygga vidare på vad man redan har och att nuvarande system blir en stomme, en backbone, för framtidens journalsystem.

Men tydligen vill man inte det. Man vill inte släppa den minsta lilla funktion i systemen till andra. Det här kommer inte bara att betyda deras undergång, men kommer också att betyda att vi i framtiden har precis lika monolitiska och rigida system som idag, med enda skillnad att de nu är amerikanska.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.