Börjar äntligen gå åt rätt håll

Vitalis 2015 var i grunden helt annorlunda än tidigare år. Nu menar jag inte så mycket just föreläsningarna som alltför ofta fortfarande var fulla av bullet points. Å andra sidan, oväntat många föreläsare skippade powerpoint helt, använde Prezi, eller hade strömlinjeformade presentationer. Vi såg bara några få presentationer eftersom det fanns så mycket intressant på mässgolvet och det är verkligen en nyhet. Förr var mässan extremt förutsägbar och tråkig, bara stora gemensamma system som alla lovade samma saker och levererade rätt lite.

Men i år var det annorlunda. Nu pratades och presenterades det vitt och brett olika integrationslösningar och distribuerade system. Evry presenterade inte mycket, men verkar beredda att göra nästan vad som helst bara kunden kommer igång (vilket fortfarande är lite optimistiskt i överkant…). Men att de förstått vartåt det borde gå ser man på att de hade min bok på montern och dessutom köpt och delat ut en massa exemplar av den senaste månaderna. Bättre bevis på intelligens och framåtanda kan man väl knappast begära.

CGM visar “G3” som är “framtidens modulära system”. I grunden verkar det egentligen vara en front-end och business layer som kan fungera mot en rad tjänsteleverantörer. De flesta beskrivningar som t.ex. den här i Dagens Medicin, beskriver den som en ersättning till Take Care, men det är nog inte helt korrekt, eftersom den kan kopplas mot Take Care (och mycket annat) och alltså endast ersätter TC i användargränssnittet.

Det riktigt intressanta är nog “Health Innovation Platform”. Det är ett projekt, eller samverkan, mellan Inera, Mina Vårdflöden, Vinnova, um,… egentligen vet jag inte vem som håller i det. Går man till siten hip.se så framgår det inte heller. Inte i kontaktformulären, inte i “Om”, inte i FAQ. Inte ens om man kör en whois på hip.se framkommer vem som äger den1.

Men, det åsido, den här plattformen kopplar ihop tjänsteproducenter som labb, journalsystem, autentisering med tjänstekonsumenter såsom andra journalsystem, mobila enheter, m.m. på en standardiserat och leverantörsoberoende sätt. Starten till systemet verkar vara NPÖ, trots alla dess brister. Det intressanta är ju att man nu kan koppla sig till Take Care och Cosmic och gänget utan att man behöver få till ett samarbete med dem, vilket ju alltid varit mer eller mindre iffy.

Ännu bättre är att man nu antagligen kan köra igång projekt utan att behöva gå igenom Karolinskas Innovationsplatsen  eller motsvarande på andra orter. För att utveckla producenter och konsumenter till systemet behöver man endast en lokal utvecklingsmiljö som gjorts open source och gratis. För att sätta i produktion behöver man tillstånd och certifikat och dessa behöver man få med hjälp av vårdgivare.

Det här vänder ju radikalt på steken. Nu kan landsting haka på utan att behöva utveckla själva.

Jag kan inte garantera att jag fattat ovanstående helt rätt, men jag litar på att ni korrigerar mig om ni vet bättre. Men en sak är säker, jag tänker absolut försöka få igång en utvecklingsmiljö för detta. iotaMed borde ju passa både som konsument och producent.

 

  1. Update: Som Ingrid E påpekar så står det ju faktiskt i “Om HIP”:  “Health Innovation Platform (HIP) drivs av SLL, 1177 Vårdguiden inom ramen för det VINNOVA-finansierade projektet Mina Vårdflöden.” (Så det var jag som var klantig. Happens.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.