Hyrläkarmaskinen

Google är ett bra verktyg, men om man använder det i den dagliga allmänläkarpraktiken blir resultatet rätt så tramsigt. Sök på rosacea eller impetigo och upp poppar alla sorts tillförlitliga och otillförlitliga sidor, mest den senare varianten. Det blir en sjö av länkar som inte är värt besväret att vada igenom.

Google har en alldeles utmärkt service som kallas “Coop” och som inte har ett dugg med Konsum att göra. Via Google coop kan man göra sin egen search engine som begränsar sig till endast de sites som man konfigurerar den till att titta på.

Jag rekommenderar starkt att läkarna bland läsarna tillverkar sin egen coop site och använder den flitigt för att leta efter vårdplaner, vetenskapliga rön, m.m. på de sjukdomar deras patienter har. Det hela är snabbt nog att använda medan patienten sitter bredvid. Det ser inte heller helt ut som en typiskt Google search, så patienten springer inte skrikande därifrån vid blotta åsynen av doktorn som letar på Google… (vi förväntas ju ofta att veta allt utantill, fast den inställningen håller på att gå ur tiden, äntligen).

Naturligtvis är ni välkomna att använda min coop engine. Länken finns till höger i min “Blogroll” också.

0 thoughts on “Hyrläkarmaskinen”

 1. Det var ett bra tips som jag inte kände till. Kan man på något sätt på tex din coop engine se alla sidor som den söker på?

 2. Man ser dom första 4-5 sites, men så vitt jag ser finns det inget sätt för en besökare att se hela listan, vilket ju är en miss. Hur som helst, min lista ser ut så här:

  http://www.orebroll.se
  smittskyddsinstitutet.se
  internetmedicin.se
  thedoctorsdoctor.com
  praktiskmedicin.com
  viss.nu
  mayoclinic.com
  merck.com
  nlm.nih.gov
  niaid.nih.gov
  nih.gov

  (Undrar om nih.gov inte egentligen täcker de två föregående, förstås, nu när jag tänker efter…)

  Det finns en mekanism som tillåter att andra än jag själv bidrar med sites och den mekanismen är påslagen i min engine. Så om du har en google account kan du bidra sites till min engine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.