Gammal och (s)liten som backup

Cosmic i Uppsala har nu legat nere i tre dygn. Det slår ju t.o.m. Take Cares rekord på 24 timmar. Ingen verkar veta vad problemet är, men tror att det inte har med Cosmic själv att göra. Kanske sant, vem vet. Men uppenbart är att Landstinget inte har någon säker drift. Man har nog aldrig funderat på hot standby e.dyl. Antagligen är Cosmic inte heller designad för det, så enkelt blir det inte att realisera. Det enda man har är en backup server med en read-only databas. Det är ju en fantastiskt primitiv metod, men inte ens det funkar.

Se här:
Tillgången till läskopior är begränsad eftersom belastningen på reservsystemen inte får bli för stor, och vårdpersonal har uppmanats vara restriktiva med att använda dem.
När jag gjorde den där studien av Cosmic för bra många år sen åt landstinget så höll man just att byta upp sig till en större server. Den gamla servern blev backup. Så när jag frågade karln som var ansvarig (glömt namnet):

“Om den nya stora servern inte klarar av belastningen eller går ner av andra skäl, vad gör ni då?”

Svar: “Går över till reserv servern”

Jag: “Du menar den gamla servern som var för liten för att klara belastningen?”

Han: “Ja”

Jag: “Och det kommer att funka?”

Han: “Jo, det tror jag nog”

Jag: “Har ni testat?”

Han: “Nej, det behövs ju inte, den har ju funkat hittills.”

Jag: “Men… men… ni byter ju ut den eftersom den inte klarar belastningen…?”

Han: “Ja. Och?”

PS: I UNTs artikel finns en intressant (Freudiansk?) felstavning: “LÄS MER: KLandstinget i förstärkningsläge”. Jag tror det ska stå: “Klantstinget i förstärkningsläge”.