Jävla Klarna. Och DN.

Surfade på DN.SE idag. Fick en popover med “Läs alla artiklar i en månad för endast 1 kr”, ni vet hur det ser ut. Under det ett formulär där min email address och mitt personnummer redan var ifyllt. Jag har aldrig köpt något från DN. 

Fundera en stund över det här. Mitt personnummer förinfyllt på en site jag aldrig gjort affärer med.

Eftersom jag har “auto fill” avstängt sen länge, och jag kör både Ghostery och uBlock i “full paranoid mode”, utan whitelisting av något slag, så var ju det här minst sagt skrämmande.

Först eliminerade jag DNs cookies. Det gjorde att jag kunde läsa 10 artiklar till, men när jag snabbt kom upp i 10 artiklar så kom samma ruta tillbaka, med fälten ifyllda med mina personliga data. Så nu kollade jag sourcen och ser att personnummer och email faktiskt redan står som form values i http sourcen. 

Nästa steg: ta bort cookies från Klarna.com och klarnacdn.net. Formuläret faller tillbaka på tomma fält nu.

Min slutsats: eftersom vi någon gång betalat något till Klarna på den här datorn, med den här browsern (Safari på OSX 10.11) så har Klarna lagt in en cookie som tillåter den att ge ut mina persondata till en helt annan site. Utan mitt tillstånd! Antagligen har man inte gett data till DN direkt, men man kunde göra det utan minsta problem på det här sättet. Och jag som användare kan inte ens se det.

Det här är tracking som värst. Fult djävla trick. Undvik Klarna till varje pris. Och DN.se också, faktiskt. Det här är skitfasoner. Vad de tror de kan uppnå genom att trycka dina egna data i ansiktet på dig överstiger min fantasi. Trodde de att jag skulle skutta av glädje och direkt beställa DN, eftersom de så lyckat grävt sig in i data de inte borde ha? 

Det mest idiotiska är ju att de jobbat fram en metod som kan gå runt just uBlock och Ghostery. Men det är ingen bra idé, eftersom folk som har gjort sig besväret att installera dylika blockers inte precis är den sortens folk som uppskattar sånt här beteende. Det kan inte leda till affärer, det kan bara leda till hat.

2 thoughts on “Jävla Klarna. Och DN.”

  1. Det är en bra idé, thx. Men problemet som gjorde mig sur var inte det.

Comments are closed.